Halil Cibran

Halil  Cibran

Lübnan asıllı ABD'li ressam, şair ve filozof. Cibran, 1883 yılında Lübnan'da doğdu. Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressamdı. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir. Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır.

1960 lı ve 70 li yıllarda Batı Avrupa ve ABD de gençlik arasında en çok okunan ve tartışılan yazarlardan biridir Halil Cibran. Bir Yakındoğulu şairin Batı dünyasında bu kadar etkili olmasının nedeni, işlediği temanın evrenselliği ve İngilizceyi çok iyi kullanmasında kaynaklanmaktadır.
Yaşadığı günlerde düşüncelerinin, toplumun birçok kesimi tarafından benimsenmesi kitaplarının egemenlerce tehlikeli ve devrimci bulunmasına neden olmuştur. Gençliği zehirleyici görülerek Beyrut'ta Pazar yerinde yakılan ilk kitabı, Paris'te iken yazdığı "Asi Ruhlar"dır. Bu yüzden Marotin kilisesi tarafından aforoz edilmiştir. Kitapları Nazi Almanya'sında da yakılmıştır.

Aile kökünün nereden geldiği tam olarak bilinmemektedir. Kendi araştırmaları, kökeninin Arap matematikçi El Harezmi'ye dayandığını belirtir. Bazı kayıtlar ailenin Beşeri köyüne 17. yy. da geldiklerini göstermektedir.

Aile içinde anlatılanlara göre geçmiş Babil'deki Kaldelilere uzanmaktadır. Bir başka görüş de, Türkiye'nin Tunceli yöresinden göç ettiklerini ileri sürer. Yavuz Sultan Selim zamanında (1514) Konya, Karaman, Ankara, Kayseri bölgelerinde yaşayan Milan, Berazan, Karakeçi, Cibran, Hasenan, Sipkan, Hahderan, Celali aşiretleri ; Viranşehir, Varto, Muş, Hınıs, Eleşkirt, Patnos, Ağrı, Erciş ve Van yörelerine yerleştirilmiştir. Adı geçen Cibran aşireti belki de Halil Cibran'ın aile kökeni olabilir.

Cibran on iki yaşındayken ailesi Amerika'ya göç etti. İlk, orta ve liseyi Boston'da tamamladı. Daha sonra isteği üzerine Beyrut El Hikmet Medresesi'ne okumak üzere geldi. Burada tıp, uluslararası hukuk, dinler tarihi ve müzik eğitimi aldı. 1901 yılında çok iyi dereceyle medreseyi bitirdi.
1902-1908 yıllarında resim yaparak geçimini sağladı. 1908'de Paris'e giderek Güzel Sanatlar Akademisi'ne yazıldı. Üç yıl süre ile Auguste Rodin'den ders aldı. 1918'de ilk kitabı "Deli" yayınlandı. 1923 te de "Ermiş " bunu izledi. Bu kitabı, adını dünyaca tanınmasını sağladı. Bunları, "İnsanoğlu İsa" ve "Yeryüzü Tanrıları" izleyerek ününü perçinledi.

Cibran 1910'da Boston'a döndü. Kısa bir zaman sonra New York'a yerleşti ve ölümüne kadar orada yaşadı. Paris'teyken ünlü Rodin, Debussy ve Edmond Rostand'ın portrelerini yaptı.
Çok istemesine rağmen parasızlık nedeniyle Beyrut'a dönemedi. 1931 yılında 48 yaşında yalnız ve yoksulluk içinde öldü. Vasiyeti üzerine doğduğu yer olan Beyrut'un Beşeri köyüne gömüldü.
Çektiği acılar ve yoksulluk Cibran'ı içinden çıkılmaz bataklıklara sürüklememiştir. Sevgiyi tüm insanları ve doğayı sevme olarak ele almış, bireysel acı ve kederlerin toplumsal nitelikte olduğunu göstermiştir.

Eserleri
Felsefi Öyküler


Ürünlerimizi E
-KİTAP olarak satın alabileceğiniz platformlar.

DR.COM.TR – CALIBRO.COM – IDEFIX.COM - SAYISAL KİTAP
Ürünlerimizi BASILI KİTAP olarak satın alabileceğiniz platformlar.
WEB amazon.com.tr * babil.com * bkmkitap * eganba.com * hepsiburada.com *  kidega.com * kitapsan.com.tr * kitapsec.com * kitapyurdu.com * pandora.com.tr * n11.com * pegem.net * sozcukitabevi.com * odakitap.com 
KİTABEVİ İSTANBUL Tüm KIRMIZI KEDİ Kitabevleri - Tüm Robinson Crusoe kitabevleri - GERGEDAN Kitabevi-Kadıköy Caddebostan – Beşiktaş MİNOA Ayrıca PANDORAREMZİNEZİHİNKÎLAP, MEPHISTO ve Kadıköy İMGE kitabevilerinde mevcut kitaplarımızı edinebilir ya da sipariş üzerine dilediğiniz kitabımızı satın alabilirsiniz. ANKARA DOST KitabevleriİMGE KİTABEVİARKADAŞ kitabevlerinde ürünlerimize erişebilirsiniz. İZMİR KİTAPSAN Kitabevleri. YAKIN KitabeviBURSABKM Kitabevleri KUZEY KIBRISIşık Kitabevi ABD: amazon.com AVRUPATIKLA.DE

T o p t a n  S a t ı ş  v e  D a ğ ı t ı m EMEK KİTAP