Naylon Sözler: Söyleşi


- Şiirler maceranız nasıl ve ne zamanlar başladı?

Şiirlerle olan alış verişim tam olarak ne zaman başladı emin değilim ama yakın zamanda evimde temizlik yaparken 8 yaşındayken yazdığım kısa hikayelere rastladım. Sararmış kağıtlardaki karga burga yazılarımda anne sözü dinlemeyen kardeşlerin başına gelenleri anlatmışım. Yani daha okumayı söktüğüm gibi kendimi edebiyat dünyasına kaptırmışım. İyi ki de öyle olmuş. Geriye dönüp düşündüğümde görüyorum ki şiir yazmayı sevdiğimi lisede keşfetmişim aslında. Biraz çekingen, ürkek satırlarla kendimi etrafımdakilere anlatmaya çalışmam 1990lı yılların sonlarına denk geliyor yani.

- Hangi şairleri yazarları okudunuz sevdiniz? Bu yolculukta yol arkadaşlarınız kimler ve nelerdi?

Okuduğum ilk Türk roman Çalıkuşu, ilk yabancı roman da Polyanna idi. İlk şair yoldaşlarım da Orhan Veli Kanık ve Nazım Hikmet Ran oldular. Kavafis ve Lorca'yı her zaman kendime çok yakın hissettim. Yıllar sonra Mısır'da Kavafis'in ünlü Şehir şiirini yazdığı İskenderiye'ye gidip başka bir ülke, başka bir deniz bulabilir miyim diye baktım. İspanya'nın güneyinde, Granada'da, Lorca'nın kurşunlandığı topraklarda onun imgelerini aradım. Londra'ya gidip Shakespeare'in gözünden hayata bakmaya çalıştım. Öyle çok yol arkadaşım oldu ki, hepsine ne kadar teşekkür etsem az ama belki Orhan Pamuk'a, Etgar Keret'e, Dostoyevski'ye, Edgar Allen Poe'ya, Patti Smith'e, Borges'e ve Jean Genet'ye daha bir yürekten teşekkürlerimi sunmalıyım.

- Şiirin hangi maddeden yapılmış olduğunu ve nereden geldiğiniz düşünüyorsunuz?

Ne güzel bir soru! Şiir düşlerden geliyor ve somut, gözle görülür dizelere dönüşüyor. Hayat gibi tıpkı. Hem gerçek hem hayal.

- Şiirlerinizde olgun bir sesin yanı sıra erken bir "mesleki idealizm" de göze çarpıyor. Şairlik durumu ya da şiir ortamı serzenişlerinden şairin dünyevi halleriyle ilgili umutsuzluklara kadar hafiften hissedilen duygular bunlar...

"imgeler beni kanatıyor
cenazem kalkıyor gözlerimin önünden
tabutumu taşıyan milyonlarca erkek imge
arkalarından gözyaşı döken kadın imgeler
paylaşılmış edebiyat rolleri"

Özellikle erken dönem şiirlerimde umutsuzluk dizeleri daha fazla sanırım. İlk gençlik dönemlerimizde hayata karşı daha öfkeli oluyoruz, sesimiz daha bir sivri çıkıyor, malum. İnsan hayata karşı biraz saldırgan ve umutsuz olabiliyor. Benim de çokça sesimin duyulmamasından ürküp kendi yalnızlık duvarlarıma çarpıp savrulduğum oldu. Hayat değişken ve oldukça öğretici bir oyun alanı.

- Haiku ve onun çekim alanı için söylemek istedikleriniz var mı?

Haiku yazmaya başladığımda sanırım "haiku" kelimesini hiç duymamıştım bile! Bazı duygu ve durumları kısa ve öz bir biçimde anlatmak çok hoşuma gidiyor. Her haikunun bir kısa film olduğunu düşünüyorum. Okuyucunun zihninde izlediği, bir çırpıda başlayıp biten enteresan filmler.. 

- Seyahat hayatınızda önemli bir yer tutuyor. Başlı başına şiirsel bir durum sürekli yer değiştirmek, gezmek, görmek... Dönmek nasıl bir anlam payı olarak yer alıyor bu yolculuklardan sonra?

Italo Calvino Görünmez Kentler isimli o harika kitabında yollarda olmaktan şöyle bahseder: "Yolculuk yapa yapa farklılıkların kaybolduğunu fark ediyor insan. Her kent, bütün öteki kentlere benziyor sonuçta; biçim, düzen ve uzaklıkları değiş tokuş ediyor aralarında yerler. Biçimsiz, ince bir toz bulutu kaplıyor kıtaları. Oysa senin atlasın olduğu gibi koruyor farklılıkları." 
Gezilerim imgelerimi toplamak için çıktığım şahane yolculuklar ve dönmek, gitmeye ait en güzel şeylerden biri. 

- Şiirlerinizi yazarken nasıl bir yöntem kullanıyorsunuz? Nereye notlar alırsınız? 

Ben tam bir defter fetişistiyim. Odamda kitaplığın yanından bir de "defterliğim" var. Çeşit çeşit defterler alır, hepsini de bir şekilde değerlendirir, kullanırım. Şiirler genellikle anlık ilhamlarla gelip ansızın kendilerini yazdırıyorlar, o yüzden yanımda taşıdığım herhangi bir defterin arasına yazılmış garip bir mısra, bir kaç not her zaman bulunur. O notlar, mısralar sonra toparlanıp şiir oluyorlar ve bir kara kaplı, dağınık "şiir defteri" nin parçası oluyorlar. Bir nevi ritüel yani. 

facebook.com/gezginmarti 
twitter.com/martiuctu 
instagram.com/martiuctu 
https://www.goodreads.com

Naylon Sözler, ÖZLEM GÜZELHARCAN, Şiir,  80 sayfa, 11,5x20 cm, ISBN 978-605-143-215-1 15 TL